Okra / Gombo / Bamia 500g

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: Fresh-Veg
  • Dostępność: Jest
  • pcs.
  • 11,00 zł / pcs.

bindhi,bhindi,okra,sabji,indian vegetable,bamia,chili,green chilli,guvar,tinda,drumstic,loki,giya,corrinder,mint,brinjal,bengan,vegetables,fresh,green mango,tindli,parval,kakrol,giya,singhi,sajjan,cluster beans,turai,turi,ivy gourd,bottle gourd,snake gourd,curryleaves,leaf,gombo, arabi,amla,banan, plantain,yam,casava,maniok,onien,small,bair,karella,papaya,drum stic leaf,coconut,carrot,methi,guava,amrut,paan leaves,neem leaf,papdi,seem,garlic

Okra / Gombo / Bamia – nazwana „kobiece palce”
Roślina uprawiana w tropikalnych i ciepłych regionach świata. Ma jadalne strąki i może być spożywana na surowo, ale lepiej smakuje, gdy się ją lekko sparzy, udusi na parze lub podsmaży. Okra ma mało kalorii, ale jest pełna składników odżywczych. Charakteryzuje się wysokim poziomem błonnika, witamin: A, B, C, K; a także minerałów: wapnia, potasu, żelaza i cynku.
Okra jest jednym z niewielu warzyw o wysokiej zawartości składników czynnych (phytonutrients) i przeciwutleniaczy jak beta-karoten, xantina i luteina.
Okra pomaga:
- w anemii – wspomaga produkcję czerwonych krwinek,
- przy kuracjach antyrakowych – dzięki działaniom antyoksydantów wyłapujących wolne rodniki,
- przy astmie – dzięki dużej zawartości witaminy C,
- w osteoporozie – zawartość kwasu foliowego, jako budulca kości,
- cholesterol – rozpuszczalny błonnik pomaga zredukować stężony cholesterol
- jelita – przyczynia się do wzrostu populacji właściwych bakterii w jelitach,
Okry należy unikać, gdy wcześniej występowały problemy z wątrobą.


Smażona Okra z liśćmi Curry

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj Okrę
  2. Dokładnie wysuszyć Okrę papierowym ręcznikiem. Bardzo ważne żeby warzywa były starannie wysuszone.
  3. Obetnij końce
  4. Potnij okrę na małe kawałki
  5. Podczas krojenia należy pamiętać by wycierać nóż z nadmiaru soku
  6. Na patelni rozgrzej 2 łyżki stołowe oleju
  7. Dodaj nasiona gorczycy. Gdy zaczną pękać należy dodać soczewicę i asafetydę
  8. Gdy soczewica nabierze złotego kolory (zbrązowieje) należy dodać pokrojoną okrę
  9. Dodaj sól, kurkumę i porwane liście curry, zamieszaj
  10. Zakryj na 30-40 sekund i gotuj na średnim ogniu.
  11. Odkryj, zamieszaj i gotuj na średnim ogniu. Mie mieszaj przez następne 10 minut
  12. Delikatnie przemieszaj zawartość patelni i gotuj przez następne 5-6 minut
  13. Okra jest gotowa kiedy stanie się miękka ale nadal chrupka na bokach.