Zielona soczewica 500G TRS

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: TRS
  • Kod producenta: 5017689075606
  • Dostępność: Jest
  • pcs.
  • Cena netto: 6,67 zł / pcs. 7,00 zł / pcs.

green lentiles, hare rang kee daal, akupacca kayadhan yalu, hariyo piel, green lentils

Green Lentils, Whole Legumes, TRS, 500g

Green Lentils :
Green Lentils, also known as "Puy masur / Masoor", are an important part of the diet in many parts of the world, especially in the Indian subcontinent, which has large vegetarian populations. Green lentils are green in color, have a thin lens-shaped skin. Lentils are rich in protein and carbohydrates, and are a good source of calcium, phosphorus, iron, and B vitamins, and therefore replace meat protein with a vegetarian diet. Foods with green lentils are medically recommended for growing children, pregnant and lactating women. Green lentils are used not only in soups, but also in well-known ingredients for making salads, naan and mixed vegetables.Zielone soczewice są używane do przygotowania pikantnego curry, dal (dhal), kachori i wielu innych tradycyjnych receptur indyjskich. Zielona soczewica ma bogaty smak i pozostaje twarda po ugotowaniu. Stanowią one również doskonały wybór do sałatek. Zaletą soczewicy nad innymi roślinami strączkowymi jest to, że nie wymagają moczenia przed gotowaniem.

Instrukcje przygotowania:

Najpierw wypłucz 1 filiżankę zielonej soczewicy w zimnej wodzie. Dokładnie umyć, aby usunąć zanieczyszczenia powierzchni, takie jak brud i spuścić wodę.

Aby skrócić czas gotowania, opcjonalnym krokiem może być zanurzenie go w zimnej wodzie na 30 minut. Otrzymasz 3 szklanki soczewicy. Namoczone soczewica może być bezpośrednio używana do sałatek.

Zieloną soczewicę można wykiełkować, okrywając naczynie grubą bawełnianą szmatką przez 12 godzin. Kiełkowanie zwiększa wartość białkową soczewicy.

Teraz umieść zieloną soczewicę na zamkniętej patelni z wodą i połóż ją na wysokim ogniu przez 10 minut i pozwól mu częściowo ugotować.

Teraz ugotowane zielone soczewica są gotowe do przygotowania odmian pysznych indyjskich przepisów.

Przepis: łagodne i pikantne zielone curry z soczewicy:

1 cup green lentils
1 strip of curry leaves
1 tablespoon Ghee
1 teaspoon mustard seeds
1 teaspoon red chili powder
1 teaspoon turmeric powder
1 teaspoon black mustard seeds
1 teaspoon cumin seeds
1 teaspoon coriander powder
1 teaspoon garam masala
1 teaspoon garlic paste
1 teaspoon ginger paste
2 green chillies
A pinch of hinges
1 medium onion
2 tomatoes
1 teaspoon grated fresh ginger
1 tablespoon lemon
Green coriander leaves finally choppedon