Soczewica czerwona 500G TRS

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: TRS
  • Kod producenta: 5017689000646
  • Dostępność: Jest
  • pcs.
  • Cena netto: 6,67 zł / pcs. 7,00 zł / pcs.

red lentis,masoor dal,soczewica czerwona, Red Split Lentils

Czerwona soczewica, Masoor Dal, Split Orange Dal, Mysore Paruppu, TRS, 500g

Czerwona soczewica jest prawdopodobnie najczęściej używanym dalem w Indiach.
Istnieje wiele odmian soczewicy. Jest dość tani i łatwy do przyrządzaniu. Obniża poziom cukru we krwi, ponieważ jest polecany osobom z cukrzycą. Dodatkowo jest bogaty w białko, zawiera również błonnik i witaminę A, B, C, E oraz minerały: potas, magnez, wapń, fosfor, kwas foliowy.
Jeszcze jedna bardzo popularna odmiana soczewicy, po wyschnięciu czerwoni są naprawdę uroczym łososiowym kolorem, a po ugotowaniu zmieniają kolor na jasny. Soczewica te gotują się szybciej niż inne i zwykle "rozrywają się", tracąc większość ich kształtu. Są dobre w puree lub zupach.

Czerwona soczewica, znana również jako "Masoor", stanowi ważną część diety w wielu częściach świata, szczególnie w subkontynencie indyjskim, który ma duże populacje wegetariańskie. Soczewica czerwona to jeden z wielu popularnych rodzajów soczewicy używanych w kuchni indyjskiej, szczególnie jeśli chodzi o indyjskie potrawy. Czerwone soczewice są bardzo uniwersalne, aby stworzyć pyszne indyjskie potrawy, które są bardzo popularne w północnych Indiach. Są koloru pomarańczowoczerwonego z kształtem soczewki. Soczewica jest bogata w białko i węglowodany. Są dobrym źródłem białka, wapnia, fosforu i żelaza, a zatem zastępują białko mięsne dietą wegetariańską. Dal z czerwoną soczewicą jest zalecana medycznie dla rosnących dzieci, kobiet w ciąży i karmiących. Czerwone soczewice są stosowane nie tylko w zupach, ale również w znanych składnikach do przygotowywania zup, sałatek, pieczywa, mieszanek warzywnych i indyjskich deserów. Czerwone soczewice są używane do przygotowania pikantnego curry, dal (dhal), kachori i wielu innych tradycyjnych receptur indyjskich. Czerwona soczewica ma bogaty smak. Stanowią one również doskonały wybór do sałatek. Zaletą soczewicy nad innymi roślinami strączkowymi jest to, że nie wymagają moczenia przed gotowaniem.

Instrukcje przygotowania:

Najpierw wypłucz 1 kęs czerwonej soczewicy w zimnej wodzie. Dokładnie umyć, aby usunąć zanieczyszczenia powierzchni, takie jak brud i spuścić wodę. Aby skrócić czas gotowania, opcjonalnym krokiem może być zanurzenie go w zimnej wodzie na 30 minut. Otrzymasz 3 szklanki soczewicy. Namoczone soczewica może być bezpośrednio używana do sałatek. Teraz Umieść czerwoną soczewicę na zamkniętym garnku z wodą i połóż ją na wysokim ogniu przez 5-7 minut i pozwól jej częściowo ugotować. Teraz ugotowane czerwone soczewica są gotowe do przygotowania odmian pysznych indyjskich przepisów.