Soczewica czerwona TRS 500g

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: TRS
  • Kod producenta: 5017689000646
  • Dostępność: Jest
    Czas realizacji: 24 godziny
  • pcs.
  • Cena netto: 8,00 zł / pcs. 8,00 zł / pcs.

Czerwona soczewica 500g TRS

Czerwona soczewica TRS, 500g

Czerwona soczewica jest prawdopodobnie najczęściej używanym dalem w Indiach. Istnieje wiele odmian soczewicy. Jest dość łatwa do przyrządzania. Obniża poziom cukru we krwi, jest polecany osobom z cukrzycą. Dodatkowo jest bogata w białko, zawiera również błonnik i witaminę A, B, C, E oraz minerały: potas, magnez, wapń, fosfor, kwas foliowy. Jest jedną z najpopularniejszych odmian soczewicy, po wyschnięciu czerwieni się łososiowym kolorem, a po ugotowaniu zmienia kolor na jasny. Soczewica ta gotuje się szybciej niż inne i ziarna rozpadają się wiec jest idealna do zup i puree

Czerwona soczewica, znana również jako "Masoor", stanowi ważną część diety w wielu częściach świata, szczególnie w subkontynencie indyjskim, który ma duże populacje wegetariańskie. Soczewica czerwona to jeden z wielu popularnych rodzajów soczewicy używanych w kuchni indyjskiej. Czerwona soczewica jest bardzo uniwersalna, do tworzenia pysznych indyjskich potraw, które są bardzo popularne w północnych Indiach. Soczewica jest bogata w białko i węglowodany. Są dobrym źródłem białka, wapnia, fosforu i żelaza, a zatem zastępują białko mięsne w diecie wegetariańskiej. Dal z czerwoną soczewicą jest zalecany dla rosnących dzieci, kobiet w ciąży i karmiących. Czerwona soczewica jest stosowana nie tylko w zupach, ale również jako znany składnik do przygotowywania zup, sałatek, pieczywa, mieszanek warzywnych i indyjskich deserów. Czerwone soczewice są używane do przygotowania pikantnego curry, dal (dhal), kachori i wielu innych tradycyjnych receptur indyjskich. Czerwona soczewica ma bogaty smak. Stanowi ona również doskonały wybór do sałatek. Zaletą soczewicy nad innymi roślinami strączkowymi jest to, że nie wymaga moczenia przed gotowaniem.

Instrukcje przygotowania:

Jedną szklankę soczewicy należ wypłukać w zimnej wodzie aby pozbyć się nieczystości. Aby skrócić czas gotowania, opcjonalnym krokiem może być namoczenie jej w zimnej wodzie okolo 30 minut. Następnie gotuj soczewice przez 6-7min. Teraz ugotowane czerwone soczewica są gotowe do przygotowania odmian pysznych indyjskich przepisów. Namoczona, niegotowana soczewica może być bezpośrednio używana do sałatek.


Dodatkowe informacje:

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania
Marka: TRS
Stan opakowania: oryginalne
Nazwa handlowa: Red Split Lentils
Produkt nie zawiera: nie dotyczy
Cechy dodatkowe: brak
Waga (g): 500