Soczewica Urid Dal (łamana) 500G TRS

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: TRS
  • Kod producenta: 5017689045203
  • Dostępność: Jest
  • pcs.
  • Cena netto: 14,29 zł / pcs. 15,00 zł / pcs.

urid dal chilka,urid dal,kali dal,mash ki dal,maki dal,kala dal,idly dal,sochowica,Czarna soczewica łamana

Czarna soczewica łamana (URID)

Czarna soczewica jest bardzo popularna w Indiach i Azji.  Zawiera dużo białka, mało tłuszczu, węglowodany, kwasy foliowe, dużo błonnika i minerałów. Posiada niski indeks glikemiczny.
Idealna do curry, dań jednogarnkowych i zup.

Czarna soczewica zawiera dużo białka, kwas foliowy, mało tłuszczu, węglowodanów, oraz mnóstwo błonnika i minerałów. Jest też mało kaloryczna i posiada niski poziom  indeksu glikemicznego, dlatego śmiało mogą ja spożywać cukrzycy, gdyż stabilizuje poziom cukru we krwi. Ma również żelazo przydatne osobom skłonnym do anemii. Ponad to jest źródłem fosforu, magnezu, cynku oraz witaminy B. Ma dobroczynny wpływ na cerę, wspomaga układ pokarmowy, przemioanę materii, odchudzanie, a przede wszystkim obniża cholesterol.

Przed gotowaniem należy namoczyć (minimum parę godzin)

 

Jak gotować Urad Dal

Weź jedną misę Urad Dal do miski i dodaj 4 szklanki wody i pozostaw ją na co najmniej 8 godzin. Otrzymasz 3 kubki Urad Dal.

Moczony Urad Dal można stosować bezpośrednio w sałatce.

Tradycyjnie w południowych Indiach to soakedurad dal jest zemleć w celu wytworzenia papki i stosowane jako główne składniki do przygotowywania Dosa, Masala dosę, idli i DAHI wada.

Jest również stosowany do przyrządzania patelni na patelni. Aby przygotować dania z tradycyjnej Punjabi ÚŘAD Dal, dal się namoczoną w zamkniętym naczynku z wodą i umieścić w dużym płomieniu na 10 minut, pozostawić częściowo gotować.

Ugotowany teraz Urad Dal jest gotowy do przygotowania różnych pysznych indyjskich przepisów. Indyjski przepis: Urad Dal z cebulą i pomidorami.

Ecipe Składniki na czarną pestkę (Urad Dal) z cebulą i pomidorami:

Urad dal (Black Gram) - 1 szklanka

kminek (Jeera) - 1/3 łyżeczki   

Pomidory - 2 średniej wielkości   

Cebula - 1 średniej wielkości   

Zielone chilli - 2   

Sól dla smaku   

Red Chili Powder - 1/3 łyżeczki   

Garam Masala - 1/4 łyżeczki   

Proszek z mango (Amchur Powder) - 1/3 łyżeczki   

kolendra w proszku (Dhania Powder) - 1 łyżeczka   

Liście kolendry - 1 łyżka   

Turmeric Powder - 3 szczypnięcia   

Pasta z imbirem - 1 "   

Pasta z mielonego czosnku - 2 ząbki   

Asafoetida (Hing) - kilka uszczypnięć   

Olej roślinny lub Ghee - 1 łyżka   

Woda - 4 filiżanki

Metoda przygotowania czarnego grama (Urad Dal):

Rozgrzej olej na patelni.   

Dodaj nasiona hing i kminek   

Dodaj posiekany imbir, czosnek i tartą cebulę.

Gotuj, aż staną się różowe.   

Teraz dodaj starte pomidory i posiekane zielone chili. Dobrze wymieszaj.   

Dodaj czerwony proszek chili, amchoor, garam masala, proszek kolendry. Dobrze wymieszaj i gotuj, aż mieszanina oddzieli się od oleju.   

Teraz dodaj do tego ugotowanego dal.   

Udekoruj dal posiekanymi liśćmi kolendry.   

Podawaj na gorąco z ryżem / chapati.

Inne hinduskie przepisy z Urad Dal są   

Dosa   Masala dosa,   Zwykły dosa   Idli,   Urad dal khichri,   Urad dal ke laddu,   Urad dal Paysum ,  Urad dal mix kachori ,  Dahi vada, mix dal przepis ,  Urad dal tarka ,  Pomidor urad dal ,  Pikantny urad da

Inne nazwy:

Podział na Urid dal, Saboth Urad Dhal, Kali Dhal, Sabooth Maash ki Dhal, Adad Dal, dhoye urad, Safed urad, białe soczewica, Urad dal, Urd, urid, fasola matpe, soczewica blacke, sabit zacier, Ulunathu, Minumulu, Uddina bele , Biri dali, Urdbohne