Fasola czarne oczko

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: TRS
  • Kod producenta: 5017689000332
  • Dostępność: Jest
  • pcs.
  • 7,00 zł / pcs.

black eye beans,fasolka po czarnych oczach,kalo amkhako sema,nalla kallu bins

Czarnooka fasola, 1kg

Fasolki czarne oczko są bogate w składniki odżywcze, są bogate w kwas foliowy (z naturalną postacią kwasu foliowego), jak wapń, białka (20%) i witaminy A. Zawierają około 50% węglowodanów i 9% włókien.

Jest wiele odmian fasoli i hoduje się je na całym świecie. Jest roślina, którą można spożywać pod wieloma postaciami. Przygotowuje się z niej pasty do chleba, jest doskonałym składnikiem do sałatek, sprawdza się jako główny składnik obiadu, a także i na śniadanie. Bywa także serwowana jako słodkie danie z dodatkiem rodzynek i migdałów, natomiast z białej fasoli można nawet przyrządzić słodycze takie jak praliny.

Ponad to fasola zawiera między innymi witaminy: E, B, A, C. Jest bogata w nienasycone kwasy i minerały: wapń, fosfor, magnez, potas, błonnik. Jest pomocna w leczeniu osteoporozy.

Fasola z czarnym oczkiem to bogactwo kwasu foliowego, oraz cynku.

Fasola czarnego oka, zwana również "grochem czarnookim", to ziarno suche, które jest kremowobiałe z wyraźną czarną plamą na wewnętrznej linii. Czarnookie fasole (cowpeas i karamani) mają gładką konsystencję, przypominają smak grochu i są używane do przygotowania zupy w całej Europie i Ameryce. Jest to najpopularniejsza fasola stosowana w Indiach i Pakistanie. Jedzenie czarnego grochu w Nowy Rok wydaje się przynosić dobrobyt. Ziarna czarnej fasoli są bogate w błonnik rozpuszczalny, który pomaga wyeliminować cholesterol z organizmu. Stanowią one również doskonały wybór na sałatkę. Fasola z czarnego oka służyła do przygotowywania zup, sałatek i warzyw mieszanych, a być może także curry z czarnych oczu, doprawiona smakiem, który jest bardzo popularny w Indiach w Pendżabie. Kiedy to curry łączy się z ryżem lub chlebem (roti), dostarcza wysokiej jakości białko, które stanowi zdrową alternatywę dla mięsa lub innego białka zwierzęcego. Fasola z czarnego oka jest wyjątkowa, ponieważ smakuje wspaniale bez żadnych przypraw. Są stosowane w całej sałatce, a także jedzone po ugotowaniu do gęstej konsystencji i mieszane z pokrojonymi w kostkę pomidorami, cebulą i solą na przekąskę.

Instrukcje przygotowania:

Weź jedną szklankę czarnego oka w misce i dodaj 4 szklanki wody i zostaw na 2 godziny. Otrzymasz 3 szklanki czarnych włókien oka. Namoczone ziarna czarnej fasoli można stosować bezpośrednio w sałatce. Jest również stosowany do przyrządzania patelni na patelni. Aby przygotować tradycyjną indyjską kuchnię z fasoli czarnego oka, weź namoczoną fasolę na zamkniętym garnku z wodą i połóż ją na wysokim ogniu przez 10 minut i pozwól mu częściowo ugotować. Teraz gotowane ziarna czarnego oka są gotowe do przygotowania odmian pysznych indyjskich przepisów.