Fasola mung (łuskana) 500G TRS

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: TRS
  • Kod producenta: 5017689000202
  • Dostępność: Jest
  • pcs.
  • Cena netto: 7,62 zł / pcs. 8,00 zł / pcs.

fasola mung luskana, mung dal, yellow dal,

Fasola mung łuskana,Mung Dal, Split Moong dal, Yellow Dal, TRS, 500g

Podobnie jak większość roślin strączkowych , Fasola Mung to nieocenione źródło białka.  Jest ona również bogata w witaminy (A,B,C i E) oraz sole mineralne. Zawiera też duże ilości antyutleniaczy, które mają właściwości zapobiegające chorobom serca.

Fasolę mung można spożywać zarówno gotowana jak i surową. Jest świetnym dodatkiem do sałatek, zup i dań głównych warzywnych jak i mięsnych.

Fasola mung usuwa z organizmu wszelkie toksyny i poprawia pracę wątroby. Zawiera duże ilości bardzo łatwo przyswajalnego  białka, oraz witaminy : A,B, C oraz E, a także sole mineralne. Fasola mung obniża poziom cholesterolu, zawiera także duże ilości antyutleniaczy, które zapobiegają chorobom serca.

 

Wartość energetyczna [kJ] 1452 kJ

Wartość energetyczna [kcal] 347 kcal

Woda 9g

Popiół 3.3g

Białko ogółem 23.9g

Białko zwierzęce 0g

Białko roślinne 23.9g

Cholesterol 0mg

Węglowodany ogółem 62.6g

Sacharoza 6.6g

Instrukcje przygotowania:

Mung dal ma bardzo miękki charakter, więc wstępne namoczenie nie jest wymagane. Zwykle jedna szklanka suszonego żółtego Mung dal napełni się do 3 filiżanek żółtego Mung dal (Aby przygotować pyszne południowoindyjskie przepisy, takie jak Dosa i Vada zmielić ten przemoczony żółty mung dal w młynie i zrobić pastę). Umieść ten żółty Mung dal w zamkniętą patelnię lub szybkowar a i dodać 5 szklanek wody i ogrzewać na wysokim płomieniu przez 5-7 minut. Teraz gotowane żółte Mung dal jest gotowe do przygotowania pożądanych odmian pikantnego curry lub tarka dal.