
MTR Foods, założone w 1924 w Bangalore, oferuje gotowe posiłki i przyprawy z autentycznym smakiem indyjskim. Znane z jakości, ma restauracje i eksportuje globalnie.
Karivepaku Podi MTR to aromatyczna, południowoindyjska „chutney podi” z liści curry (karivepaku), prażonych strączków i przypraw. Intensywnie zielona mieszanka ma głęboki, ziołowo-orzechowy profil: świeża, cytrusowo-ziołowa nuta liści curry spotyka się z prażonymi dal (np. chana i urad), kolendrą, kminem, suszonym chilli i odrobiną asafetydy. Efekt to natychmiastowy „flavour boost”, który zmienia zwykły ryż lub idli w coś wyjątkowego. Najprościej wymieszaj 1–2 łyżeczki podi z gorącym ghee albo olejem i polej nim miseczkę ryżu, posyp dosę czy upmę. Świetnie sprawdza się także jako przyprawa do curd rice, warzyw smażonych na szybko, pieczonych ziemniaków, jajek na twardo, chaatów, a nawet popcornu czy prażonych orzechów. Dodana na koniec do tadki uwalnia w potrawie głęboki, „prażony” aromat liści curry. MTR dba o równomierne prażenie i drobny przemiał, dzięki czemu przyprawa ma sypką, lekko ziarnistą strukturę i dobrze łączy się z tłuszczem, jogurtem czy chutneyem. Pikantność jest średnia – łatwo ją regulować ilością użytej mieszanki i dodatkiem tłuszczu. Produkt wegetariański; idealny do codziennej kuchni, gdy chcesz w minutę uzyskać autentyczny południowoindyjski charakter bez prażenia i mielenia składników w domu. Przechowuj w suchym, chłodnym miejscu; po otwarciu szczelnie zamykaj, by zachować świeżość i intensywność aromatu.