Mąka z Ciecierzycy 2kg TRS

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: TRS
  • Kod producenta: 5017689008352
  • Dostępność: Jest
  • szt.
  • Cena netto: 17,89 zł / szt. 22,00 zł / szt.

Mąka z Ciecierzycy TRS jest idealnym składnikiem do przygotowywania Indyjskich pakora, besan chilla, methi thepla, czy nawet i słodkości takich jak: barfi, ladoo, halwa, besan, kheer. 

Mąka z ciecierzycy TRS 

 

Mąka od TRS składa się w 100% z mielonej ciecierzycy, która została starannie przetworzona. Mąka z ciecierzycy jest idealnym składnikiem do przygotowywania Indyjskich pakora, besan chilla, methi thepla, czy nawet i słodkości takich jak: barfi, ladoo, halwa, besan, kheer. 

 

 

waga: 2kg

 

 

Pakora z warzywami:

Pakora jest to indyjska przekąska z dodatkiem różnych wariacji warzyw, które są maczane w cieście z mąki z ciecierzycy (besan) i smażone na oleju. 

 

 

Składniki:

- po ok. 1/4 szklanki warzyw różnego rodzaju, np: marchewka, kalafior, papryka, zielona fasolka, brokuł*

-1/2 łyżeczki posiekanego świeżego chilli (można pominąć)

-1/2 łyżeczki posiekanego imbiru

-1/4 szklanki posiekanej cebuli

 

Przyprawy:

-po szczypcie mielonej kukrumy i hing (asafetyda)

-po 1/4 łyżeczki: nasion ajwan, chilli mielonego, Garam Masala

-sól według uznania

 

-1/2 szkl. Mąki z ciecierzycy TRS

-1/4 szkl. wody

 

-olej do smażenia

 

 

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa umyć, obrać, a następnie drobno posiekać lub zetrzeć na tarce na grubych oczkch. Umieść wszystko w misce. Dodać posiekane zielone chilli, imbir, cebule i wymieszać. Dodać wszystkie przyprawyi ponownie wymieszać. Dodać mąkę z ciecierzycy, wymieszać i odstawić na kilka minut. Następnie wlewać małymi porcjami wodę, aż powstanie gęstę ale lejącę się ciasto. 
  2. W szerokim rondlu rozgrzać olej (minimum 4cm powyżej dna). Wykładać po łyżce ciasta z warzywami i smażyć na średnio-dużym ogniu z obu stron na złoty kolor (olej powinien być odpowiednio mocno nagrzany, temp ok. 180 stopni C).
  3. Serwować pakora kiedy są jeszcze gorące z dodatkiem Chutneya (np. Green, Mint) albo ketchupem. Warto je posypać również Chaat Masala.

 

 

*warzywa można również pokroić w kawałki (np. ziemniaka), czy plasterki (np. cukinie), maczać w cieście i smażyć tak samo jak w przepisie powyżej.