Soczewica Urid Dal

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: TRS
  • Kod producenta: 5017689003760
  • Dostępność: Jest
  • pcs.
  • 6,00 zł / pcs.

urid dal,soczewica urid dal,white dal,maas ke dal

Urid Dal, TRS, 500g

Urid Dal to połówki łuskanej czarnej soczewicy.  Jest ona popularnie używana  kuchni Indyjskiej do przygotowywanie różnego rodzaju zup i dhali. Razem z ryżem stosuje się ja do przygotowywania Dosas, chrupiących indyjskich naleśników , jak również poppadamów. Stosuję się ja również jako dodatek do potraw typu curry.

Czarna soczewica zawiera dużo białka, kwas foliowy, mało tłuszczu, węglowodanów, oraz mnóstwo błonnika i minerałów. Jest też mało kaloryczna i posiada niski poziom  indeksu glikemicznego, dlatego śmiało mogą ja spożywać cukrzycy, gdyż stabilizuje poziom cukru we krwi. Ma również żelazo przydatne osobom skłonnym do anemii. Ponad to jest źródłem fosforu, magnezu, cynku oraz witaminy B. Ma dobroczynny wpływ na cerę, wspomaga układ pokarmowy, przemioanę materii, odchudzanie, a przede wszystkim obniża cholesterol.

Urad dal, zwany również "Black-dal", to suszone nasiona z łuskami, które są jajowate w kształcie z czarną skórą na zewnątrz i widoczną białą plamą na ich wewnętrznej krzywej. Urad dal ma czarną skórę, natomiast wnętrze jest kremowe, białe lub żółte. Ta biała soczewica jest bogata w białko i żelazo, co jest dobre dla polepszenia hemoglobiny. Urad dal jest idealny do wegańskiej diety składającej się z niskiej zawartości tłuszczu. Urad dal ma gładką konsystencję, orzechowy smak i jest używany do przygotowania zupy w całej Europie i Ameryce. Najczęściej używane są w Indiach. Czarny urad dal używany jest do przygotowywania zup, sałatek i warzyw oraz Dal Makhani, który jest curry, gotowany w śmietanie, maśle i gęstym sosie pomidorowym i przyprawiony autentycznymi indyjskimi przyprawami, co jest bardzo popularną indyjską kuchnią w Pendżabie. Dal makhani jest jednym z najbardziej znanych przepisów, które pochodzą z Pendżabu. Dobrze jest smakować i jeść zdrowo. Dobrze pasuje do nan, roti lub dowolnego indyjskiego chleba. Kiedy to curry łączy się z ryżem lub chlebem (roti), dostarcza wysokiej jakości białko, które stanowi zdrową alternatywę dla mięsa i innych białek zwierzęcych. Czarny urad są wyjątkowe, ponieważ smakują wspaniale, bez żadnych przypraw. Są one stosowane w całej sałatce, a także jedzone po ugotowaniu do gęstej konsystencji i mieszane z pokrojonymi w kostkę pomidorami, cebulą i solą na indyjskie przekąski.

 

Instrukcje przygotowania:

Weź jedną filiżankę Urad dal w misce i dodaj 4 szklanki wody i pozostaw ją na co najmniej 8 godzin. Otrzymasz 3 kubki Urad dal. Moczony Urad dal można stosować bezpośrednio w sałatce. Jest również stosowany do przyrządzania patelni na patelni. Aby przygotować tradycyjną indyjską kuchnię z Urad dal, weź namoczoną wodę na zamkniętym garnku z wodą i połóż ją na wysokim ogniu na 10 minut i pozwól mu częściowo ugotować. Ugotowany Urad dal jest gotowy do przygotowania różnorodnych pysznych indyjskich przepisów.