Natco to ulubiona marka przypraw i ziół, orzechów, poppadomów, soczewicy, gram mąki, ziaren, chutney, nasion i nie tylko. Od 1961 roku służą rosnącej miłości Wielkiej Brytanii do tych produktów spożywczych i cieszą się zaufaniem domów w całej Wielkiej Brytanii i poza nią. Pozyskują produkty z całego świata i dostarczają je do wielokrotnie nagradzanego centrum przetwórczego w sercu wsi Buckingham. Natco Foods dwukrotnie zdobyło nagrodę Power Business of the Year podczas British Asian Business Awards w 2015 i 2016 roku.
Kashmiri Red Chilies lub Kashmiri Laal Mirch charakteryzują się zdolnością do nadawania potrawom ciemnoczerwonego koloru.
Kashmiri chilli to żywa czerwona papryczka chilli pochodząca z regionu Kaszmiru. Dzięki żywej czerwonej barwie jest uprawiana bardziej ze względu na swój kolor i smak niż ze względu na jej pikantność.
Suszone i sproszkowane Kashmiri Mirch, znane w języku hindi ''mirch'' = chili, jest niezbędnym składnikiem kuchni południowoazjatyckiej (subkontynent indyjski).
Stopień pikantności Kashmiri Chilli to zaledwie 1000 – 2000 w skali Scoville'a. Dla porównania, łagodne jalapeño ma 5000 – 8000 jednostek Scoville'a.
Dlatego w kuchni południowoazjatyckiej służy do barwienia potraw, a nie do nadawania pikantności, np. do Tandoori, czy Rogan Josh.
Product options