Dosa Mix z Mąką Sorgo (Cholam) Anil
Dosa Mix z Mąką Sorgo (Cholam) Anil
Dosa Mix z Mąką Sorgo to mieszanka do przygotowania dosa na zdrowe śniadanie z kuchni południowoindyjskiej. Może być również podawany na brunch, a nawet na kolację.
Proso sorgo reguluje poziom cukru we krwi. Codzienne spożywanie sorgo zmniejsza problemy żołądkowe, ponieważ jest lekkostrawne. To zdrowa alternatywa dla ryżu.
Składniki: Mąka z prosa sorgo (60%), mąka ryżowa, mąka urid, sól, wodorowęglan sodu, sproszkowana kozieradka.
Przygotowanie:
Wymieszaj 500 gramów mieszanki Dosa Mix z 1 litrem wody i dodaj 1 łyżkę oleju. Mieszaj do uzyskania ciasta dosa (podobne do ciasta naleśnikowego).
Dodaj kmin według uznania (w mieszance jest już sól. W razie potrzeby dodaj sól).
Odstaw ciasto na 10 minut.
Podgrzej patelnię do dosa.
Gdy będzie gorąca, wlej chochlę ciasta na patelnię i rozprowadź okrężnymi ruchami, aby uzyskać cienką dosę.
Nasmaruj je lekko olejem.
Zdrowa i smaczna dosa jest gotowa.
Product options
Dodatkowe informacje: