Dried Curry Leaves Mehek to suszone liście curry (Murraya koenigii), które w kilka sekund przenoszą dania wprost do południowych Indii. Mają lekko cytrusowo-ziołowy, ciepły aromat z nutą bazylii i limonki, a po krótkim podgrzaniu w oleju lub ghee uwalniają intensywny, głęboki zapach. To idealny dodatek do temperowania (tadka): rozgrzej tłuszcz, wrzuć ziarna gorczycy i kumin, dodaj 5–8 liści curry, pozwól im zasyczeć przez 30–60 sekund, a następnie połącz z daniem. W ten sposób ożywisz dal, sambar, rasam, curry warzywne i rybne, upmę, poha czy ryż z pomidorem lub cytryną. Liście świetnie współgrają z kokosem – dodaj je do chutneya kokosowego albo lekko podpraż i zmiksuj z przyprawami na aromatyczną masalę. Wersja suszona jest łagodniejsza od świeżej, dlatego używaj ich odrobinę więcej lub rozkrusz w dłoniach tuż przed dodaniem, by wydobyć maksimum smaku. Sprawdzą się także jako szybkie wykończenie sosów, zup i pikli, a kilka listków wrzuconych do gorącego oleju sezamowego stworzy znakomitą bazę do smażonych warzyw czy tofu. Mehek dba o czystość i równomierne suszenie, dzięki czemu liście są kruche, aromatyczne i łatwe w dozowaniu. Przechowuj w szczelnym pojemniku, z dala od wilgoci i światła – zachowają świeżość i gotowość do użycia, gdy tylko zapragniesz autentycznego, południowoindyjskiego akcentu w domowej kuchni.