Ryż do Idli Rice Udhaiyam 1kg

Little India > Ryż > Ryż do Idli
main main
Producer: Udhaiyam
Producer code: 8906002131693
main
Price gros: 16,00 zł
Price net: 16,00 zł

Popularny w południowych Indiach, ryż Idli (idli rice) to indyjski ryż parboiled. Ryż Idli ma biały kolor i wygląda na puszysty. Gotowany ryż zapewnia niepowtarzalny aromat i niesamowity smak. Używany jest on specjalnie do przygotowywania idli (ryżowe placuszki tradycyjnie wytwarzane na parze ze sfermentowanego ciasta ryżowego) i dosa (jest to cienki naleśnik pochodzący z południowych Indii). 


Ryż do Idli Udhaiyam to specjalnie przygotowany ryż parboiled, powszechnie stosowany w południowoindyjskiej kuchni do przygotowywania tradycyjnych dań takich jak idli i dosa. Charakteryzuje się białym kolorem, puszystą strukturą oraz delikatnym, przyjemnym aromatem po ugotowaniu. Dzięki procesowi częściowego gotowania w łusce (parboiling), ryż ten zachowuje więcej składników odżywczych niż zwykły biały ryż. Jest idealnym składnikiem do fermentowanego ciasta ryżowo-soczewicowego, z którego przygotowuje się miękkie, lekkie i puszyste idli – gotowane na parze placuszki będące podstawą śniadań w takich stanach jak Tamil Nadu czy Kerala. Ryż ten nadaje się również do przygotowania dosa – cienkich naleśników o lekko chrupiącej teksturze. Ugotowane idli można serwować z tradycyjnym sambarem, różnymi chutneyami, a także na zimno, mieszając je z twarogiem i przyprawami, takimi jak liście curry, gorczyca i papryczki chili. Ryż do Idli Udhaiyam to nieodłączny element autentycznej południowoindyjskiej kuchni, który zapewnia doskonałą teksturę i smak tradycyjnych dań.