Olej Kokosowy Rish,500g

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: Rish
  • Kod producenta: 5020580269241
  • Dostępność: w ciągu 7 dni
  • pcs.
  • 10,00 zł / pcs.
  • Niedostępny

Olej Kokosowy

Olej Kokosowy Rish,500g

100% Czysty Olej Kokosowy

Olej kokosowy jest olejem bardzo uniwersalnym, ma zastosowania zarówno w kuchni jak i kosmetyce. Powstaje w wyniku tłoczenia na zimno miąszu owoców palmy kokosowej.

W kuchni jest alternatywą dla masła lub margaryny. Można nim smarować pieczywo, stosować do wypieków lub sałatek. Idealnie nadaje się do smażenia, pieczenia, grillowania i duszenia ponieważ posiada wysoką temperaturę dymienia, dzięki czemu podgrzewając się do wysokich temperatur nie wydziela substancji szkodliwych.

Olej kokosowy posiada również niesamowite właściwości nawilżające, można je stosować na skórę rąk, pękających stóp i innych suchych części ciała. Niezastąpiony do pielęgnacji twarzy o cerze wrażliwej, regeneruje spierzchnięte usta

 

Skład: 100% czysty olej kokosowy

 

Całkowita zawartość tłuszczu 100g-153%
Nasycony Tłuszcz 95.3g
Tłuszcze wielonienasycone 0,82 g
Jednonienasyconych 4.76g tłuszczu
Cholesterol 0 mg
0mg Sód
Całkowity 0g węglowodanów
Pokarmowy błonnik 0g
cukry 0g
białko 0g

Przechowywanie:

Przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej. Z dala od bezpośredniego działania promieni słonecznych. Produkt tężeje i staje się mętny poniżej temperatury 25C.

 

Olej kokosowy głównie pozyskiwany jest z miąższu orzecha kokosowego zwanego koprą, a najzdrowszy to ten tłoczony na zimno nierafinowany. Jego główny skład bo ponad połowę, stanowi kwas laurynowy, który po spożyciu przemienia się w monolauryn odpowiedzialny za budowanie odpowiednich barier ochronnych w organizmie.

W skład oleju kokosowego wchodzą:

  • nasycone kwasy tłuszczowe (ok. 80-90%): kwas laurynowy, kwas mirystynowy, kwas palmitynowy, kwas kaprylowy, kwas kaprynowy, kwas stearynowy, kwas kapronowy
  •  kwasy nienasycone (od 4 do 10%): kwas oleinowy, kwas linolowy i kwas linolenowy.

Stał się bardzo popularny jako środek dietetyczny, gdyż jest on pierwszym naturalnym tłuszczem, który nie powoduje przyrostu tkanki tłuszczowej. Dodatkowo olej kokosowy wykazuje właściwości ochronne, antybakteryjne, antygrzybiczne  oraz antywirusowe, dzięki czemu od wieków jest stosowany jako środek podnoszący odporność organizmu. Można go stosować zarówno jako środek spożywczy jak i w kosmetyce. Ma właściwości nawilżające i kojące, zawiera także sporo antyoksydantów niszczących wolne rodniki, zatem jest idealny do stosowania na skórę i włosy.

Olej kokosowy przy regularnym stosowaniu może obniżyć poziom złego cholesterolu i obniża ryzyko wystąpienia chorób serca. Jest też pomocny w walce z próchnicą i pleśniawką u dzieci.

Wartości odżywcze świeżego miąższu kokosa (w 100 g)
Wartość energetyczna - 354 kcal
Białko ogółem - 3,33g
Tłuszcz - 33,49 g
Węglowodany - 15,23 g (w tym cukry proste 6.23)
Błonnik - 9,0 g

Witaminy
Witamina C – 3,3 mg
Tiamina – 0,066 mg
Ryboflawina – 0,020 mg
Niacyna - 0,540 mg
Witamina B6  - 0,054 mg
Kwas foliowy -  26 µg
Witamina E – 0,24 mg
Witamina K - 0,2 µg

Minerały
Wapń – 14 mg
Żelazo - 2,43 mg
Magnez - 32 mg
Fosfor - 113 mg
Potas - 356 mg
Sód – 20 mg
Cynk - 1,10 mg