Masło klarowane Ghee Khanum 500g

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: Khanum
  • Kod producenta: 5019124058052
  • Dostępność: Jest
    Czas realizacji: 24 godziny
  • szt.
  • Cena netto: 23,81 zł / szt. 25,00 zł / szt.

 Masło klarowane Ghee Khanum 500g

Masło Ghee Khanum czyli  masło klarowane, które pochodzi z południowej Azji i jest używane w kuchni indyjskiej i południowoazjatyckiej. Wysokiej jakości ghee marki Khanum dodaje potrawom wyjątkowy aromat i bardzo bogaty smak. Tradycyjnie, ghee można przygotować przez roztopienie masła w garnku na średnim ogniu, roztapiając się tworzy białą pianę na wierzchu. Następnie gotuje się od czasu do czasu mieszając, piana powoli się zmniejsza, a kolor masła zmienia się w bladożółty. Następnie gotuje się na małym ogniu, aż kolor stanie się złoty. Pozostałość osiada na dnie, a masło ghee, które ma teraz złoty kolor, jest półprzezroczyste i pachnące, jest gotowe. Ghee zastyga gdy jest całkowicie chłodne. Ghee ma długi okres trwałości i nie wymaga chłodzenia, jeśli jest przechowywane w hermetycznie zamkniętym pojemniku. Tekstura, kolor i smak ghee zależy od źródła pozyskanego mleka i czasu gotowania. Ghee zawiera beta-karoten i witaminę E, dwa dobrze znane przeciwutleniacze, które przeciwdziałają wolnym rodnikom. Ghee w diecie pomoże nam zachować dobre zdrowie. Tradycyjne Ghee pozyskuje się  z krowiego lub bawolego mleka, krowie ghee wyjątkowo dobrze oddziałowuję na nasz mózg. Ghee jest szeroko stosowane w kuchni indyjskiej i pakistańskiej w celu przygotowania różnorodnych potraw, takich jak ryż ghee, ryż pulao oraz biryani. Tradycyjnie Ghee było szeroko stosowane do głębokiego smażenia, przed pojawieniem się oleju roślinnego. Khanum Ghee jest niezbędnym źródłem tłuszczu do produkcji indyjskich słodyczy, takich jak Mysore Pak, chałwa, laddu i innych. 

Ghee można podgrzewać do dużo wyższych temperatur niż inne tłuszcze bez obawy, że się przypali. Zmienia smak przygotowywanych na nim potraw, nadając im wyjątkowy orzechowy aromat.

Skład:

Tłuszcz mleczny min. 99.8%, 

Max. wilgotnośc  0.2%,

Aromaty: maślan etylu 0,01%