Gałka muszkatołowa TRS, 100g
Gałka muszkatołowa to duże nasiono, które ma kształt owalny i ma twardą powierzchnię. Gałka muszkatołowa jest używana jako przyprawa do słodkich, jak i pikantnych potraw. Jest to popularny składnik, stosowany w wielu światowych kuchniach, w tym na Bliskim Wschodzie, w Indiach, na Karaibach iw niektórych regionach Europy.
Smak:
Gałka muszkatołowa ma ciepły, słodki, ale pieprzny smak oraz wyrazisty mocno perfumowany aromat, ma podobny smak do cynamonu i goździków.
Gałkę muszkatołową używa się zmieloną lub tartą. W Wielkiej Brytanii gałka muszkatołowa ma silny związek z zimowymi wieczorami i czasem świątecznym. Grzane wino, przystawki z brandy, herbatniki imbirowe, ajerkoniak i ciepły krem są tradycyjnie przyprawiane gałką muszkatołową i podobnymi przyprawami.
Kraje Europy, takie jak Holandia i Niemcy, dodają gałkę muszkatołową do pikantnych potraw wraz z innymi przyprawami do warzyw takich jak kapusta, kiełki, kalafior i ziemniaki. Portugalczycy, Grecy i Turcy, dodaja gałkę muszkatołową do mięs i warzyw.
W kuchni indyjskiej gałka muszkatołowa jest używana do słodkich potrawach, takich jak puddingi ryżowe, a także w popularnej mieszance przyprawowej garam masala, używanej do przyrządzania Biriyani, Korma i innych podobnych potraw.
Gałka muszkatołowa ma intensywny korzenny zapach i słodki, lekko gorzkawy smak. Służy do wzmocnienia smaku potraw, takich jak słodkie i pikantne.
Gałka muszkatołowa ma korzystny wpływ na skórę, zawiera dużo przeciwutleniaczy i zwalcza wolne rodniki. Pobudza układ nerwowy i stymuluje krążenie. Posiada korzystny wpływ na układ trawienny poprawia także apetyt i jest pomocna w przypadku nudności, wzdęć, wymiotów i biegunki. To także doskonały afrodyzjak.
Dodatkowe informacje:
Marka: | TRS |