Produkty niezawierające glutenu:
ryż biały i brązowy, kukurydza, gryka, proso, amarantus, quinoa, mąki i kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych (np. kasza jaglana z prosa, gryczana), płatki ryżowe, skrobia kukurydziana, ryżowa i z tapioki, gotowe mieszanki mączne bezglutenowe, pieczywo i makarony z mąk bezglutenowych wykonane samodzielnie oraz kupne oznakowane znakiem „przekreślonego kłosa”, kaszki dla dzieci ryżowe i kukurydziane, chrupki kukurydziane, popcorn, owies bezglutenowy ( z zastrzeżeniami), bułka tarta bezglutenowa.
Alternatywy dla mąki glutenowej:
- Mąka gryczana
 - Mąka ryżowa
 - Mąka kukurydziana
 - Mąka z amarantusa i amarantus
 - Mąka ziemniaczana
 - Tapioka (mąka z manioku)
 - Mąka z ciecierzycy (cieciorki)
 - Mąka sojowa
 - Marcepan (mąka migdałowa)
 
            
 
    
                                                                Polski
                            
                                                                English
                            
                                                                Deutsch
                            
                                                                Hiszpańska
                            
                                                                Rosyjska