Przyprawa do dania Sindhi Biryani Masala Ahmed 60g
- Dodaj recenzję:
- Producent: Ahmed Foods
- Kod producenta: 054529006579
-
Dostępność:
Jest
- szt.
- Cena netto: 4,63 zł / szt. 5,00 zł / szt.
Przyprawa do dania Sindhi Biryani Masala Ahmed 60g
Ahmed Singhi Biryani Masala
Sindhi biryani jest popularnym daniem i można je łatwo przygotować w domu dzięki specjalnej mieszance przypraw Ahmed Sindhi biryani masala. Specjalny mix przypraw Ahmed Sindhi biryani masala oszczędza czas przygotowania potraw oraz nadaje niepowtarzalny i aromatyczny smak.
waga: 60g
Sindhi Biryani
(porcje 5-6)
SKŁADNIKI | wartość |
Mięso (Kurczak/Baranina/Ryba/Wołowina) | 500-750g |
Ryż | 500-600g |
Masło Klarowane | (½ – ¾ szkl) (150g) |
Jogurt | (½ szkl) (100g) |
Ziemniaki (Pokorojone w kostkę) | 250g |
Pomidory (Pokorojone w kostkę) | 2-3 szt./ 150g |
Cebula (w piórka) | 2-3 szt./ 150g |
Imbir (posiekany) | 1 ½ łyż. (30g) |
Czosnek (przeciśnięty przez praskę) | 1 ½ łyż. (25g) |
Całe Zielone Chilli | (6-8) szt.. (25g) lub wg. uznania |
Świeża Mięta (posiekana) | ½ pęczek |
Świeża Kolendra (posiekana) | ½ pęczek |
AHMED (Sindhi Biryani Masala) | 1 opakowanie (60g) |
Przygotowanie:
(A)
- Dokładnie umyj ryż, a następnie mocz przez (15-20) minut.
- Do wrzącej wody (6-8szkl.) dodaj 2 łyżki soli kuchennej i namoczony ryż
- Odcedź dodatkową ilość wody. Gotuj na dużym ogniu, aż ryż stanie się pół miękki.
(B)
- Na ½ szklanki oleju/Ghee usmaż cebulę na złoty kolor.
- Dodaj mięso, ziemniaki, imbir, czosnek, jogurt, zielone chili i AHMED sindhi biryani masala i smaż przez (10-15) minut.
- Następnie dodaj (2-3) szklanki wody i gotuj, aż mięso stanie się miękkie- po ugotowaniu pozostanie tylko pół szklanki sosu.
- Dodaj pomidory z groszkiem, liście zielonej kolendry, miętę i gotuj na bardzo małym ogniu przez kolejne (10-15) minut.
- Następnie ugotowany ryż posyp zielonym masala, usmaż niewielką ilość cebuli w (1/4) szklanki oleju/ghee i posyp nią ryż. Gotuj na wolnym ogniu (15-20) minut
Przed podaniem wymieszaj mięso i ryż.
Pyszne sindhi biryani jest gotowe, podawaj z raitą i sałatką.