Przyprawa do dania Sindhi Biryani Masala Ahmed 60g

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: Ahmed Foods
  • Kod producenta: 054529006579
  • Dostępność: Jest
  • szt.
  • Cena netto: 4,63 zł / szt. 5,00 zł / szt.

Przyprawa do dania Sindhi Biryani Masala Ahmed 60g

Ahmed Singhi Biryani Masala

 

Sindhi biryani jest popularnym daniem i można je łatwo przygotować w domu dzięki specjalnej mieszance przypraw Ahmed Sindhi biryani masala. Specjalny mix przypraw Ahmed Sindhi biryani masala oszczędza czas przygotowania potraw oraz nadaje niepowtarzalny i aromatyczny smak.

 

waga: 60g

 

Sindhi Biryani

(porcje 5-6)

SKŁADNIKI wartość
Mięso (Kurczak/Baranina/Ryba/Wołowina) 500-750g
Ryż 500-600g
Masło Klarowane (½ – ¾ szkl) (150g)
Jogurt (½ szkl) (100g)
Ziemniaki (Pokorojone w kostkę) 250g
Pomidory (Pokorojone w kostkę) 2-3 szt./ 150g
Cebula (w piórka) 2-3 szt./ 150g
Imbir (posiekany) 1 ½ łyż. (30g)
Czosnek (przeciśnięty przez praskę) 1 ½ łyż. (25g)
Całe Zielone Chilli (6-8) szt.. (25g) lub wg. uznania
Świeża Mięta (posiekana) ½ pęczek
Świeża Kolendra (posiekana) ½ pęczek
AHMED (Sindhi Biryani Masala) 1 opakowanie (60g)

 

Przygotowanie:

(A)

  • Dokładnie umyj ryż, a następnie mocz przez (15-20) minut.
  • Do wrzącej wody (6-8szkl.) dodaj 2 łyżki soli kuchennej i namoczony ryż
  • Odcedź dodatkową ilość wody. Gotuj na dużym ogniu, aż ryż stanie się pół miękki.

 

(B)

  1. Na ½ szklanki oleju/Ghee usmaż cebulę na złoty kolor.
  2. Dodaj mięso, ziemniaki, imbir, czosnek, jogurt, zielone chili i AHMED sindhi biryani masala i smaż przez (10-15) minut.
  3. Następnie dodaj (2-3) szklanki wody i gotuj, aż mięso stanie się miękkie- po ugotowaniu pozostanie tylko pół szklanki sosu.
  4. Dodaj pomidory z groszkiem, liście zielonej kolendry, miętę i gotuj na bardzo małym ogniu przez kolejne (10-15) minut.
  5. Następnie ugotowany ryż posyp zielonym masala, usmaż niewielką ilość cebuli w (1/4) szklanki oleju/ghee i posyp nią ryż. Gotuj na wolnym ogniu (15-20) minut
    Przed podaniem wymieszaj mięso i ryż.

Pyszne sindhi biryani jest gotowe, podawaj z raitą i sałatką.