Ahmed Plain Biryani Masala 65g

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: Ahmed Foods
  • Dostępność: Jest
  • szt.
  • Cena netto: 4,63 zł 5,00 zł

Ahmed Plain Biryani Masala

 

Biryani is a popular kind and can easily be made at home with the Ahmed Plain biryani masala special spice mix. The Ahmed Plain biryani masala special spice mix saves the time you would otherwise need to identify and ready these ingredients for cooking.

 

weight: 65g

 

Plain Biryani Masala

 

SKŁADNIKI wartosć
Mięso (Baranina/kurczak/wołowina) (750 g)
Ryż (750 g)
Cebula (posiekana) 4 szt. (250g)
Pasta Imbirowa 2 łyż.
Pasta Czosnkowa 2 łyż.
Gęsty Jogurt 2 szkl. (500g)
Masło klarowane 200-250g
Żółty barwnik spożywczy opcjonalnie kilka kropel
AHMED Plain Biryani Masala 1 opak. (50g)

 

 

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzej masło klarowane, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor. Odejmij 2 łyżki stołowe usmażonej cebuli i odłóż na bok.
  2. Na pozostałym oleju dodaj mięso i smaż przez (4-5) minuty na wysokim ogniu, dodaj pastę imbirowo-czosnkową a następnie dolej (2-3) szklanki wody i gotuj na małym ogniu.
  3. Gdy mięso stanie się pół miękkie, dodaj AHMED Plain Biryani Masala i jogurt. Smaż, aż olej zacznie oddzielać się od masali.
  4. W 2 litrach wrzącej wody (ok. 10 szklanek) dodaj 2½ łyżki soli i dodaj już namoczony ryż (moczony przez ok. 20-25min) i gotuj do trzech czwartych miękkości, następnie odcedź.
  5. Na osobnej patelni dodajemy masło klarowane, połowę ugotowanego ryżu i mięso. Następnie do pozostałego ryżu dodajemy żółty barwnik spożywczy (rozpuszczony w wodzie) (opcjonalnie) i gotujemy na wolnym ogniu (10-15 minut). Dodajemy do reszty.