Makaron Vermicelli Cytrynowy 200g Anil
- Dodaj recenzję:
- Producent: Anil Foods
-
Dostępność:
Jest
Czas realizacji: 24 godziny
- szt.
- Cena netto: 5,56 zł / szt. 6,00 zł / szt.
Makaron Vermicelli Cytrynowy 200g Anil
Makaron Vermicelli Cytrynowy Anil
Makaron Vermicelli (w Polsce zwany wermiszelem) to bardzo cienki i drobny makaron (nitki) znany w wielu kuchniach (w tym Włoskiej i Azjatyckiej).
Makaron Vermicelli Cytrynowy to cienki makaron pszenny z dołączoną saszetką przypraw Lemon Masala. Szybko i łatwo przygotujesz południowo-indyjskie danie Lemon Semiya (Lemon Vermicelli). Lemon Semiya to jedno z najłatwiejszych, najmniej czasochłonnych porannych śniadań.
Skład: Rafinowana mąka pszenna
Saszetka Lemon mixture: Bengal Gram Dal, orzechy ziemne, kolendra, sól, kwas cytrynowy, czarny Gram Dal, kurkuma, gorczyca, olej sezamowy, kozieradka, Hing.
Przepis:
Składniki:
Makaron Vermicelli Cytrynowy Anil- 100g.
Woda – 4 szklanki
Olej sezamowy – 1 łyżka.
Sól- 1 łyżka.
Olej kokosowy-2 łyżki.
Nasiona gorczycy – 1 łyżka.
Urad dal – 1 łyżka.
Chana dal – 1 łyżka.
Posiekana kolendra – 1 łyżka.
Zielone chili – 2
Kurkuma w proszku - 1/2 łyżki.
Liście curry – 5-6
Hing– 1/4 łyżki.
Lemon masala - 3 łyżki.
Przygotowanie:
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Zagotuj 4 szklanki wody.
Dodaj 1/4 łyżki. soli i łyżkę oleju sezamowego.
Gdy woda zacznie się gotować, wyłącz płomień.
Dodaj makaron, zamknij pokrywkę i pozostaw na 3 minuty.
Odcedź makaron, przelej zimną wodą.
Na gorącej patelni dodaj 2 łyżki. oleju kokosowego.
Dodaj nasiona gorczycy, urad dal, chana dal, hing, chilli i liście curry.
Dodaj kurkumę i sól wymieszaj przed dodaniem sevai.
Zmniejsz ogień, dodaj makaron i delikatnie wymieszaj.
Wyłącz ogień i dodaj lemon masala.
Udekoruj kolendrą.
Podawaj na gorąco z chutney. Danie można udekorować orzechami nerkowca.
waga: 200g