Gołębi groszek

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: TRS
  • Kod producenta: 5017689064662
  • Dostępność: Jest
  • pcs.
  • 7,00 zł / pcs.

toor dal,pigeon paes split and skinned,arhar dal,yellow gram,kandi pappu,tur dal,tuvar,golebi groszek

Toor Dal, Yellow Split Pea, Tuvar Dhal, TRS, 500g

Gołębi groszek "Toor dal" jest bardzo popularna w Indiach. Niezwykle popularny w południowych Indiach. Główny składnik tradycyjnej potrawy  "sambar". 
Groch jest doskonałym źródłem białka oraz aminokwasów egzogennych. Ponadto  w grochu możemy znaleźć witaminy z grupy B, witaminy A,C,E i K, kwas foliowy i pantotenowy i minerały takie jak: potas, magnez, fosfor, żelazo, wapń. Groch zwiera dużą ilość błonnika pokarmowego, który poprawia pracę jelit, obniża poziom cukru we krwi, a także poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Groch jest polecany w walce z nowotworami oraz redukuje ryzyko ich wystąpienia, ma także działanie odkwaszające organizm.


Instrukcje przygotowania:

Najpierw wypłucz 1 łyżkę Toor dal w zimnej wodzie. Dokładnie umyć, aby usunąć zanieczyszczenia powierzchni, takie jak brud i spuścić wodę. Aby skrócić czas gotowania, opcjonalnym krokiem może być zanurzenie go w zimnej wodzie na 15 minut. Otrzymasz 2 szklanki soczewicy. Teraz Umieść Toor Dal na zamkniętym garnku z wodą i połóż na wysokim płomieniu na 5-7 minut i pozwól mu gotować. Teraz gotowane Toor dal jest gotowe do przygotowania różnych pysznych indyjskich przepisów.