Glutaminian Sodu E621 Ajinomoto 100g

  • Dodaj recenzję:
  • Dostępność: Jest
    Czas realizacji: 24 godziny
  • szt.
  • Cena netto: 4,63 zł / szt. 5,00 zł / szt.

Glutaminian Sodu Aji-No-Moto, znany również jako MSG, to substancja dodawana do potraw w celu wzmocnienia smaku i poprawy doznań smakowych. Jest to naturalny aminokwas, który występuje w wielu produktach spożywczych, takich jak mięso, warzywa i sery.

Aji-No-Moto, będący jednym z popularnych handlowych produktów zawierających glutaminian sodu, jest szeroko stosowany w kuchniach azjatyckich jako środek wzmacniający smak potraw. Jego zastosowanie jest różnorodne, obejmujące dania gotowane, duszone, smażone, czy nawet surowe potrawy, w których celem jest podkreślenie i wyostrzenie naturalnego smaku składników.

Dodawanie Glutaminianu Sodu Aji-No-Moto do potraw może wprowadzić głębszy i bardziej złożony smak, co jest szczególnie korzystne w daniach, w których używane są różnorodne składniki. Warto jednak stosować go z umiarem.

Wielu kucharzy i konsumentów docenia Aji-No-Moto za jego zdolność do uwydatniania naturalnych smaków potraw, jednak jego stosowanie może być również przedmiotem dyskusji ze względu na ewentualne reakcje uczuleniowe u niektórych osób. Dlatego zawsze warto być świadomym i umiarkowanym w dodawaniu glutaminianu sodu do potraw.

Sam glutaminian sodu jest bezwonny i pozbawiony smaku. Dodany do potraw wzmacnia smak i aromat. Optymalne stężenie wynosi 0,2% -0,8% wagowych produktu.

Propozycja stosowania:

1/2 łyżeczki (około 2g) na 250ml zupy/ ryby /mięsa/ warzyw
3/4 łyżeczki (około 3g) na 300g smażonego ryżu/smażonego makaronu
wg zaleceń producenta, zakładając, że 1 łyżeczka = 4g


Dodatkowe informacje:

Marka: Aji-no-Moto
Stan opakowania: oryginalne
Nazwa handlowa: Monosodium Glutamate Aji-no-Moto
Produkt nie zawiera: nie dotyczy
Cechy dodatkowe: brak
Waga (g): 100