Basilur Masala Chai 20g

  • Add feedback:
  • Manufacturer: Basilur
  • Manufacturer's code: 4792252919983
  • Availability: within 7 Days
  • szt.
  • Net Price: 7.32 zł / szt. 9.00 zł / szt.
  • Out of stock

Basilur Masala Chai

Czarna herbata cejlońska z dodatkiem naturalnych przypraw (kardamon, goździki, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, pieprz).

Inspirowana indyjskimi mieszankami. Rozgrzewająca, idealna na zimowy wieczór. 
Saszetki pakowane oddzielnie, pełen aromat w każdej filiżance.

Ilość saszetek - 10szt.

Waga netto: 20g

Skład: czarna herbata cejlońska (85%) z dodatkiem przypraw (15%) - kardamon, goździk, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, pieprz

Kraj pochodzenia: Sri Lanka

Gatunek: BOPF (Broken Orange Pekoe Fannings)

Czarna Herbata:
Najbardziej popularny rodzaj herbaty. Poddana jest długiemu procesowi produkcji. Podstawowe etapy to: więdnięcie, zwijanie, fermentowanie i suszenie. O walorach smakowych decydują takie czynniki jak: kraj pochodzenia herbaty, plantacja, czas zbiorów czy stopień zwiędnięcia.

Czarne herbaty cejlońskie uznawane są za najlepsze na świecie. Starannie dobrane górne liście z krzewów dają napar godny polecenia koneserom.

Sposób parzenia:
Łyżeczkę herbaty zalać gorącą wodą o temp. 95 st. C (tzw. biały wrzątek; gorąca niewrząca), parzymy na dwa sposoby:
- Przy parzeniu krótkim do 3 minut , napar jest orzeźwiający i pobudzający.
- Przy parzeniu dłuższym do 5 minut, daje napar o działaniu relaksującym.

Zbyt długie parzenie, powoduje cierpkość w smaku naparu.

Liście czarnej herbaty nadają się wyłącznie do jednokrotnego zaparzenia.