Drumstick 500g

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: Fresh-Veg
  • Dostępność: Jest
  • pcs.
  • 11,00 zł / pcs.

bindhi,bhindi,okra,sabji,indian vegetable,bamia,chili,green chilli,guvar,tinda,drumstic,loki,giya,corrinder,mint,brinjal,bengan,vegetables,fresh,green mango,tindli,parval,kakrol,giya,singhi,sajjan,cluster beans,turai,turi,ivy gourd,bottle gourd,snake gourd,curryleaves,leaf,gombo, arabi,amla,banan, plantain,yam,casava,maniok,onien,small,bair,karella,papaya,drum stic leaf,coconut,carrot,methi,guava,amrut,paan leaves,neem leaf,papdi,seem,garlic

Owoc drzewa chrzanowego (moringi olejodajnej)

 

Owoce Moringi są zielone , wydłużone, żebrowane, osiągają do 60 cm długości. W ich wnętrzu znajdują się nasiona z trzema skrzydełkami. Świeże strąki są doskonałym źródłem witaminy A! 100g zawiera aż 120 mg, to wartość prawie dwukrotnie przewyższająca wartość dziennego zapotrzebowania (witaminy C nie da się przedawkować). Witamina C wzmacnia odporność i pomaga pozbyć wolnych rodników z organizmu.  Zawierają również dużo związków z grupy B-kompleks takich jak: pirydoksyna (witamina B6), foliany (kwas foliowy), tiamina (witamina B1), ryboflawina (witamina B2), kwas pantotenowy(witamina B5), niacyna (witamina B3 (PP).

 

Strączki Moringi należy dokładnie umyć i wysuszyć. Obciąć końce i pokroić na kawałki o długości około 2-4 centymetrów. Dodaje się je do różnego rodzaju zup i curry.


Składniki:

  • Drumsticks 2-3
  • ¼ łyżeczki kurkumy (http://www.littleindia.pl/trs-kurkuma-mielona-100g.html)
  • Sól do smaku
  • 2 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki nasion gorczycy (http://www.littleindia.pl/trs-nasiona-gorczycy-100-g.html)
  • ½ łyżeczki czarnej soczewicy łuskanej Urid Dal (http://www.littleindia.pl/soczewica-urid-500-g.html)
  • 15-20 Liści Curry (http://www.littleindia.pl/curry-leaves-dry-20g.html)
  • 2 średnie posiekane cebule
  • 6-8 ząbków czosnku
  • Około 4 centymetry Imbiru (posiekany) (http://www.littleindia.pl/imbir-swiezy-1-kg-683.html)
  • 2 łyżki prażonych orzechów ziemnych
  • 2łużki pasty z tamaryndowca (http://www.littleindia.pl/trs-koncentrat-z-tamaryndowca-400-g.html)

Sposób przygotowania:

  1. Oskrobać Drumsticks i pokroić w kawałki o długości około 2.5 centymetra. Do patelni z nieprzywieralnym dnem nalej  2-3 szklanek wody i podgrzej. Dodaj kurkumę, sól i pokrojone kawałki drumsticks. Przykryj i zagotuj.
  2. Da drugiej patelni podgrzej olej. Na gorący olej dodaj  nasiona gorczycy, soczewicę, liście curry, i cebulę. Duś aż cebula osiągnie złotawy kolor.
  3. Czosnek, imbir, chili, orzechy utrzyj w moździerzu na pastę dodając odrobinę wody
  4. Odcedź drumsticks i dodaj na patelnię z cebulą. Dodaj pastę z imbiru i czosnku. Wymieszaj
  5. Dodaj sól i wymieszaj. Przykryj i duś na małym ogniu. Dodaj trochę wody która pozostała z gotowania drumsticks. Ponownie przykryj i gotuj aż drumsticks staną się miękkie.
  6. Dodaj pastę z tamaryndowca i dobrze wymieszaj
  7. Podawaj gorące.