Indyjskie warzywa w sosie pomidorowym (przepis)

19-08-2018

 

Składniki:

- 4 puszki pomidorów krojonych

- 1 szklanka fasoli guar

- ½ szklanki owoców drzewa chrzanowego (drumsticks)

- 2 duże ziemniaki pokrojone w kostkę

- 2 łyżeczki oleju

- 1 łyżeczka nasion musztardowca

- 1 łyżeczka kuminu

- duża sztypta sproszkowanej asafetydy

- ¼ szklanki mąki z cieciorki

- 5 liści curry

- sól wg. uznania

- 2 łyżeczki zielonej pasty chilli z imbirem

- ¾ szklanki okry pokrojonej na kawałki

- ½ łyżeczki cukru

- ½ łyżeczki garam masala

 

Do średniego garnka włóż pomidory i zalej dwiema szklankami wody. Gotuj na wolnym ogniu aż rozmięknął. Następnie wyłóż do miski i pozwól ostygnąć. Gdy będą chłodniejsze, zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Do czystego garnka wlej dwie szklanki wody i wrzuć fasolę guar oraz drumsticksy. Wymieszaj, gotując ok 5min na średnim ogniu. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj przez kolejne 5-7min. Po ugotowaniu nie odlewaj wywaru.

Na głębokiej patelni rozgrzej olej i wrzuć nasiona musztardowca oraz kumin. Kiedy popękają, dodaj mąkę z ciecierzycy, asafetydę i smaż przez 1-2 min. Dodaj liście curry, zblendowane pomidory oraz ugotowane wcześniej warzywa wraz z wywarem. Gotuj przez 5-7min od czasu, do czasu mieszając.

Dodaj imbirową pastę curry, sól, okrę i smaż przez kolejne 5-7min. Na koniec wsyp cukier, garam masalę i dobrze wymieszaj pozostawiając wszystko na patelni przez jedną minutę.

Danie podawaj z ryżem.