Asafetyda

14-09-2018

W JAKI SPOSÓB SMRODZIENIEC (ASAFETYDA) MOŻE SPRAWIĆ ŻE POCZUJESZ SIĘ ŚWIETNIE

Każdy z nas wie, że przyprawy nadają naszemu życiu smaku. Wiele z nich wpływa nie tylko stymulująco na nasze doznania kulinarne, ale również wspomaga zdrowie poprzez korzystny wpływ na układ trawienny.
Jedną z przypraw, którą powszechnie stosuje się w kuchni ajurwedyjskiej jest ASAFETYDA (ang. asafetida, hin. hing).
W Polsce Asafetyda jest wciąż niestety mało znaną przyprawą zwaną potocznie "smrodzieńcem", "cuchnącą gumą" lub "czarcim łajnem" ze względu na jej charakterystyczny ostry cebulowo-czosnkowy zapach.
Pomimo dość odpychających nazw, przyprawa ta nadaje potrawą subtelny smak (połączenie czosnku, cebuli i pora) i aromat a intensywny zapach po dodaniu do potrawy łagodnieje. Może być więc z powodzeniem stosowana jako zamiennik cebuli i czosnku, w szczególności dla osób które muszą unikać tych warzyw w swojej diecie.
Przyprawy tej nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni.
Warto stosować ją nie tylko ze względu na jej walory smakowe ale również ze względu na właściwości lecznicze, chętnie wykorzystywane w medycynie naturalnej. Jest to bardzo silny probiotyk, który wspomaga pracę bakterii w jelitach.